Alles wat we moeten weten over cellen

Alles wat we moeten weten over cellen

30 juli 2019 Simon 0

De cel is het kleinste deel van een organisme dat als levend wordt beschouwd. Mensen bestaan uit ontzettend veel cellen. Maar wat is een cel eigenlijk? Je lichaam kun je zien als een huis. Een huis is gebouwd van stenen. Je lichaam is gemaakt van cellen. Producten zoals groenlipmossel zorgen voor beschermen van je cellen. Maar een huis bestaat niet alleen uit stenen. Het bestaat ook uit dakpannen, ramen en deuren. Anders kan je er niet in wonen. Om je lichaam goed te laten werken, zijn er dus ook meerdere soorten cellen. De cellen van je huid zijn anders dan de cellen van je spieren. En dat is maar goed ook Zonder spieren zou je niks kunnen. Maar zonder huid ook niet. Alle cellen hebben dus een eigen taak. DNA is de bouwtekening van de cel. DNA vertelt de cel wat hij moet doen. Hartstikke handig

Dna

Een cel is het kleinste deel van je lichaam of van een lichaam van een levend wezen en geeft alle informatie over genetica van je lichaam of van een levend wezen. Bijna alles bestaat uit cellen, zoals planten, dieren, wij mensen en zelfs bacterie. Een dierlijke of menselijke cel bestaat uit een celmembraan hier bevinden zich de cytoplasma en de celkern. In het Cytoplasma bevinden zich de organellen, de “celorganen”. Er zijn daarnaast ook bacterie die bestaan uit slechts 1 cel! Namelijk de naam zegt het al de eencellige, dat zijn pantoffeldiertjes.

Hoe verder de wetenschap, hoe meer blijkt de cel enorm ingewikkeld te zijn.

Een cel is meer dan een bouwsteen. Binnenin de cel gebeurt ontzettend veel. Een cel bestaat uit allemaal piepkleine onderdeeltjes. Het belangrijkste onderdeel is de celkern. Hierin zit de bouwtekening van de cel. Dit heet DNA. Je DNA krijg je van allebei je ouders. Daarom lijk je ook op je ouders. Met het DNA dat je hebt gekregen, word je geboren.

Enzymen

Enzymen zijn de klusjesmannen van de cel. Ze zijn steeds aan het klussen. Ze knippen stukjes van de voedingsstoffen af en plakken er weer andere stukjes aan. Zo veranderen ze de voedingsstoffen in stofjes die de cel kan gebruiken. Zoals energie, om te kunnen lopen of om je lichaam warm te houden. Maar ze ruimen ook op. Bij het klussen maak je namelijk rotzooi. Dat moeten de klusjesmannen opruimen. Klusjesmannen gooien troep het huis uit.

Nu heb je veel meer kennis over cellen en waar ze goed voor zijn!

Leave a Reply: