OSB plaat: handig of laten liggen?

osb plaat

OSB plaat: handig of laten liggen?

27 oktober 2018 Simon 0

Er zijn heel wat verschillende soorten materialen platen die je kunt gebruiken bij een verbouwing of bij het maken van bepaalde meubels. Nu is het door het grote aanbod niet altijd even makkelijk om te zien welke platen er goed zijn en welke niet. In dit artikel gaan we kijken naar de OSB plaat en naar de voordelen die deze OSB plaat te bieden heeft. Zo weet je gelijk of het materiaal is wat jij thuis ook kunt gebruiken!

Wat is een OSB plaat?

Een OSB plaat bestaat voor bijna 95% uit hout, dit maakt het dan ook ontzettend stevig. De andere paar procenten worden gebruikt voor de toeslagstoffen, hier moet je denken aan lijm of paraffine. De OSB plaat zijn geschikt voor grote constructies waarbij een bepaald gewicht ondersteund of gedragen moet worden. Door deze sterkte is het voor iedereen mogelijk om een groot gewicht te laten dragen, de buikkracht van de plaat is dan ook zeer gering en zal niet meeveren. Deze houtsoort krimpt daarnaast niet, en bevat geen scheuren.

Het zagen van een OSB plaat

Het is alleen nog niet zo makkelijk om een OSB plaat te zagen. Omdat het zo’n stevig hout is zal je iets meer moeite moeten doen om er doorheen te komen. Voor de OSB plaat is het dan ook van belang dat je een rits zaag pakt. Met deze zaag kan je de plank glad en strak zagen, dit ziet er dan ook wel wat mooier uit. Mocht je toch met de machine willen zagen dan is dit mogelijk, echter moeten de messen dan wel goed geslepen zijn. Wanneer een zaag te bot is krijg je natuurlijk geen mooi resultaat.

Een alternatief voor de OSB plaat

Mocht je geen OSB plaat kunnen vinden dan kan je ook nog altijd een underlayment plaat kopen, al zijn deze wel wat minder sterk dan de OSB plaat. De plaat kan je meestal wel vinden bij de normale bouwmarkten, echter zal je voor de grote aantallen toch naar een speciale houtgroothandel moeten gaan. een OSB plaat is ideaal voor allerlei soorten werkzaamheden, dit maakt hem dan ook uitermate divers. Zeker een plaat die er voor zal zorgen dat je over de vereiste stevigheid beschikt!

Wil je nu meer weten over diverse bouwmaterialen, soorten platen en andere materialen? Je kunt enorm veel vinden op websites zoals tuinplanet.nl, of excellentlevenenwonen.nl. Tips voor bij de verbouwing kunnen per slot van rekening geen kwaad!

Leave a Reply: