Weg met vlooien op je groene erf!

vlooien hond

Weg met vlooien op je groene erf!

1 juni 2019 Simon 0

Op je groene erf horen dieren en planten. Sommige daarvan zijn erg geliefd, zoals fruitbomen en honden. Andere vinden we iets minder tof, zoals vlooien en onkruid. Gelukkig is er gemakkelijk iets te doen aan ongewenste bezoekers van je hond. Daarover hieronder meer, maar eerst wat meer informatie over deze kleine friemelbeestjes.

Vlooien

Vlooien behoren tot de gevleugelde insecten, maar ze kunnen helemaal niet vliegen. Wat ze wel goed kunnen, is het opzuigen van bloed van mens en dier! Er zijn meer dan 2.000 verschillende soorten vlooien, allemaal zijn ze slechts een paar millimeter groot en verstoppen ze zich in het haar van mens en dier. Het kan dus best lastig zijn om vlooien op te sporen. Om verschillende soorten van elkaar te onderscheiden is helemaal moeilijk!

Heeft mijn hond vlooien?

Als je ziet dat jouw hond op onverwachte momenten opspringt en zich heftig begint te krabben, dan weet je eigenlijk genoeg: hier zijn vlooien op bezoek! Ook als je hond dit niet doet, kan het zo zijn dat hij of zij vlooien heeft. Je kunt dit checken door je hond te kammen met een vlooienkam. Het kan zijn dat je op die manier de vlooien zelf vangt, maar omdat vlooien vooral ’s nachts actief zijn is het lastig om ze overdag te vinden. Door je hond te kammen kun je echter ook de poep van vlooien vinden, dit zijn kleine donkere stipjes. Omdat de poep vooral bestaat uit opgedroogd (en halfverteerd) bloed van je hond, wordt het rood van kleur als je het nat maakt. Op deze manier kun je dus ook testen of je hond vlooien heeft!

Preventief behandelen

Je hond kan vlooien krijgen doordat vlooien van het ene dier op het andere springen of zich via de omgeving van dier naar dier verspreiden. Er zijn gelukkig wel manieren om de kans op vlooien hond te verminderen. Je kunt je hond preventief behandelen met anti-vlooienmiddel en je hond regelmatig kammen met een speciale vlooienkam. Om vlooien in de toekomst te voorkomen is het ook belangrijk om regelmatig te stofzuigen. Je kunt ook nog een omgevingsspray gebruiken die speciaal gemaakt is om vlooien te bestrijden.

Behandelen van vlooien

Zoals met veel ziektes en ongemakken geldt ook hier dan voorkomen beter is dan genezen. Vlooien kunnen zich razendsnel voortplanten en als je hond ze eenmaal heeft, is het veel werk om je honden weer vrij van vlooien te krijgen. Als je huisdier vlooien heeft dan is het belangrijk dat je niet alleen je huisdier behandelt, maar ook de omgeving. Je kunt alle stoffen waarmee je hond in aanraking is gekomen (zoals manden, dekens en de bekleding van je bank) op 60 of 90 graden wassen in de wasmachine.

Leave a Reply: