Een goede debiteurenadministratie voor je groene bedrijf

debiteurenadministratie plaatje

Een goede debiteurenadministratie voor je groene bedrijf

12 oktober 2018 Simon 0

Als je een duurzaam bedrijf heb zal je veelal op factuurbasis werken. Als je meerdere facturen in de maand verstuurd dan is dat best wel een klus. Zeker als je het beheer daarop goed wil doen. Veel klanten willen nog al eens te laat betalen. Randvoorwaarden om dit goed te kunnen doen is een goede debiteurenadministratie. Hiermee kan je vaak in ieder geval factureren en vaak kan een debiteurenadministratie door bepaalde eigenschappen je dus goed helpen met het beheer op je debiteuren. Niet onbelangrijk want een groot deel van de faillissementen onder het MKB hebben te maken met niet of laat betalen van debiteuren. Lees er dus meer over in dit blog.

Hoe werkt een goede debiteurenadministratie?

Allereerst kan een goede debiteurenadministratie ervoor zorgen dat je een factuur kunt maken op een effici├źnte manier. Dit maakt het voor je mogelijk om kort na het leveren van de dienst of het product de factuur eruit te sturen. Dit is al een belangrijk signaal naar je klant toe. Die merkt al dat je er kort op zit. Daarnaast helpt een debiteurenadministratie je om goed zicht te houden op je openstaande debiteuren. Vaak kan je als het software is het koppelen aan je internetbankieren, zodat je realtime inzicht hebt of je klant betaald heeft of niet. Zodoende weet je dus ook snel of de betalingstermijn is overschreden of niet. Het is verstandig om kort na het overschrijden van de betalingstermijn een herinnering te versturen. Een gebruikelijke termijn is om dat binnen vijf dagen te doen. Bij de betalingsherinnering wordt over het algemeen een betalingstermijn gehanteerd van zeven dagen. Hierna is het verstandig om contact op te nemen met je klant. Dit werkt vaak goed omdat je dan beter inzicht hebt in de reden van niet betalen en dat helpt je weer om betere afspraken te maken met je klant. Het is voor de klantrelatie vaak ook goed om deze manier te kiezen.

Waarom een goede debiteurenadministratie?

Belangrijkste reden is dat het de continuïteit van je bedrijf beter borgt. Als er op tijd betaald wordt kan jij ook op tijd je rekeningen betalen. Ik gaf in de eerste alinea al aan dat een belangrijk deel van de faillissementen in het MKB te maken hebben met niet of te laat betalende debiteuren. Daarnaast helpt een debiteurenadministratie om sneller liquide middelen beschikbaar te hebben. Deze kan je ook weer inzetten om de groei van je bedrijf vorm te geven.

Leave a Reply: