Samen voor een schone en groene omgeving

garbage

Samen voor een schone en groene omgeving

11 oktober 2018 Simon 0

Steeds meer werken gemeentes en huishoudens samen om Nederland een stukje schoner en groener te krijgen. Zwerfafval op straat is natuurlijk een lelijk en vies aanzicht. Daarbij kan het ook nog eens gevaarlijk zijn voor mensen en dieren. Gemeenten, bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en burgers worden vandaar ingezet om de strijd tegen zwerfafval aan te gaan. Zwerfafval kan bijvoorbeeld zijn: verpakkingsmaterialen, snoepwikkels, blikjes, sigarettenpeuken of kauwgomresten. Het duurt super lang tot oneindig dat zwerfafval is afgebroken, waardoor het heel lang op straat blijft liggen.

Wat kan jij doen als burger?

Allereerst is natuurlijk belangrijk dat je zwerfafval nooit op straat gooit. De kosten van het opruimen van zwerfafval worden namelijk ook doorberekend aan alle inwoners van de gemeente. Je hebt er dus alleen jezelf mee. Je kan zelf voor minder afval zorgen door plastic tasjes en flesjes her te gebruiken. Probeer altijd je afval te scheiden en te gooien in de daarvoor bestemde bakken. Zo help je de gemeente al voor een groot deel. Heb je veel puin? Zet dit dan niet op straat of naast de volle bakken. Huur liever een puincontainer. Bedenk goed welk soort afval je hebt en huur daarbij de bijhorende container. Een puincontainer huren is snel en makkelijk. Hierdoor help je jezelf én de gemeente. Kijk bijvoorbeeld even op afval.nl. Als burger kun je ook mee doen met evenementen die in teken staan van opruimen. Landelijke Opschoondagen worden jaarlijks georganiseerd.

Wat doen de gemeentes?

Veel gemeentes zetten zich in voor het verwijderen én voorkomen van zwerfafval. Door te zorgen voor meerdere afvalbakken, zullen inwoners minder gauw hun afval op straat gooien. Ook zorgen gemeentes voor voorlichting middels e-mails, lezingen op school en campagnes. Ben je toch hardleers en gooi je afval op straat? Dan riskeer je een boete van 140 Euro. De overheid organiseert af en toe een landelijke zwerfafval opruimactie. Hier doen veel lagere scholen aan mee. Hierdoor leren kinderen al van jongs af aan dat afval in de prullenbak hoort.

Wat doen bedrijven?

Bedrijven kunnen ‘Supporter worden van Schoon’ worden. De bedrijven kunnen dan opschoonacties organiseren bij hun vestigingen. De medewerkers helpen dan om hun omgeving afvalvrij te maken. Albert Heijn doet hier bijvoorbeeld aan mee. De vakantieparken van Landal GreenParks zijn gericht op de natuur en zijn daarom vanzelfsprekend ook supporter van Schoon. Landal organiseert ‘Clean Up Walks’. Hierbij vragen zij aan hun parkbezoekers om het afval wat zij zien tijdens een wandeling op te ruimen. Ook scheiden veel bedrijven hun afval. Plastic bekers bij de watertap worden steeds meer in de ban gedaan en ook plastic bestek is niet meer van deze tijd.

Leave a Reply: