Echt gras of kunstgras kopen?

Echt gras of kunstgras kopen?

5 maart 2020 Simon 0

Ik help een vriend van me met het opknappen van zijn huis. Het is nu bijna klaar, maar gisteren belde hij mij omdat hij een idee had voor zijn tuin. Eigenlijk was het mijn plan om hem alleen te helpen met zijn huis, want hoeveel ik ook van hem houd, ik heb ook m’n eigen dingen, maar hij was zo enthousiast dat ik hem toch maar ga helpen. Hij wilt namelijk het oude, bruine gras in zijn achtertuin vervangen met kunstgras. Dus, ik ga nu wat research doen voor hem, zodat alles helemaal goed gaat met het kunstgras kopen en het kunstgras aanleggen.

Het maakproces

Laten we eerst even in het maakproces van een kunstgrasmat duiken. Een kunstgrasmat wordt geweven, niet door een weefgetouw uit de 19e eeuw (maar dat zou wel gaaf zijn) maar door een enorme machine, die elk grassprietje individueel door de mat haalt. Dan zitten ze echter nog niet vast aan de grasmat, althans, nog niet vast genoeg, dus komt er nog een coating over het geheel heen met een industrieel soort lijm. Door dit secure proces is het ook heel makkelijk om te variëren met de kleur en de lengte van de grassprietjes.

De voor -en nadelen

Laten we dan nu even kijken naar wat voor –en nadelen van kunstgras. Uiteraard blijft je gras altijd mooi, wat voor weersomstandigheden Moeder Natuur er ook op loslaat. Ook hoef je je gras geen water te geven, wat best veel water scheelt in droge weken. Ook hebben mensen die normaal gesproken last hebben van hooikoorts geen last van je kunstgrasmat. En door de manier waarop het gemaakt wordt heb je altijd de perfecte graslengte die je wilt. Er zitten ook een aantal nadelen verbonden aan kunstgras, zoals met alles. Zo is zowel het kunstgras kopen als kunstgras aanleggen is vrij prijzig, veel duurder dan normale graszoden. Ook is kunstgras relatief slecht voor het milieu. En vergis je niet, bij kunstgras kun je nog steeds last hebben van algen, mos en onkruid, wat door de kunstmatige aard van de kunstgrasmat soms zelfs moeilijker te verwijderen is. Ook kan het gevoel en de look van kunstgras tegenvallen vergeleken met echt gras.

Denk dus goed na voordat je gaat kunstgras kopen en kunstgras aanleggen. Het is mooi, laag in onderhoud en heeft geen water nodig, maar het is ook prijzig, slechter voor het milieu en pijnlijk als je eroverheen valt. Neem dus alle factoren mee in je berekening, en maak dan je keuze. Succes!

Leave a Reply: