Is hypotheekadvies handig om te nemen?

Is hypotheekadvies handig om te nemen?

14 januari 2021 Simon 0

Wanneer het tijd is om een huis te kopen, dan wordt het ook tijd om hypotheek uit te zoeken. Online is er veel te vinden over hypotheken en hypotheekrentes. Op websites zoals hypotheekrente.nl staan volledige overzichten met de huidige hypotheekrentes en er kan berekend worden hoe hoog die lening is die iemand kan afsluiten. Heb je dan eigenlijk nog een hypotheekadviseur nodig?

Wat is een hypotheek?

Om het duidelijk te maken, is hier nog een herhaling van wat een hypotheek nou eigenlijk is en wat het inhoudt. Een hypotheek is een lening, waarbij onroerend goed als onderpand wordt gerekend. Het onroerend goed is hierbij vaak het huis of bedrijfspand waarvoor de lening wordt afgesloten. Dit betekent eigenlijk dat de bank het onroerend goed in kan nemen als de lening niet meer betaald kan worden. Over een aantal jaar wordt het geleende geld terugbetaald. Hierop komt rente, wat hypotheekrente genoemd wordt. De periode van terugbetaling kan verschillen. Iemand kan kiezen voor een hypotheekrente 10 jaar vast, maar het kan ook van twintig of dertig jaar zijn.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een hypotheekadviseur geeft financieel advies over hypotheken. Hierbij helpen zij om een hypotheek te vinden die bij past jou en jouw situatie. Om erachter te komen wat de beste optie is, zal een hypotheekadviseur vragen naar toekomstplannen en hoe de financiële situatie in elkaar zit. Daarna worden verschillende hypotheken en mogelijkheden binnenin de hypotheken overwegen, zodat dit niet allemaal zelf gedaan hoeft te worden.

Voordelen van hypotheekadviseur

Het grootste voordeel van het hebben van een hypotheekadviseur is natuurlijk dat zij er van alles over weten. Wanneer iemand voor de eerste keer een hypotheek afgelegd, kan het moeilijk om precies te begrijpen wat nuttig is en hoe alles in elkaar zit. Een hypotheekadviseur kan dit duidelijk vertellen. Zij kunnen precies vertellen wat iemand nodig heeft, afgestemd op iemands situatie. Dit linkt zich aan een ander voordeel, namelijk dat een adviseur meer één op één is. Er staat genoeg informatie op het internet, maar dit is vrij algemeen geschreven. De financiële situatie is voor iedereen anders, dus iedereen zal andere informatie nodig hebben.

Daarnaast kan een adviseur helpen om de toekomst beter te plannen. Zij weten precies wat er kan gebeuren als de financiële situatie ineens drastisch veranderd, bijvoorbeeld wanneer een relatie uit elkaar gaat.  

Nadelen van hypotheekadviseur

Om het eerlijk te houden, zijn hier ook de nadelen van het hebben van een hypotheekadviseur. Allereerst kan het soms ‘verplicht’ zijn. Hypotheekverstrekkers verlenen soms geen hypotheek als de aanvrager geen advies heeft gekregen van een adviseur. Dan weten zij dat iemand genoeg informatie heeft gekregen.

Een adviseur kan onafhankelijk werken, maar kan ook door een bank komen. Wanneer dit zo is, dan kan het zijn dat het advies wat eenzijdig is. Een bank wil natuurlijk dat iemand een hypotheek afsluit, waardoor het kan zijn dat het advies hierop is afgestemd. Dit zal zeker niet altijd zo zijn.

Als laatste nadeel van een hypotheekadviseur is dat zij duurder zullen zijn dan informatie van het internet. Natuurlijk krijg je dan waar voor het geld. De kosten liggen vaak tussen de 1500 en 3000 euro, maar adviseurs kunnen ook per uur werken.

Om de vraag te beantwoorden, is hypotheekadvies handig? Zeker! Vooral voor mensen die niet zo veel over hypotheken en de werkingen ervan weten, kan hypotheekadvies een grote hulp zijn. Toch kom je al een heel eind met informatie op het internet.

Leave a Reply: