Tips voor een energieneutrale woning

zonnepanelen huren

Tips voor een energieneutrale woning

29 november 2018 Simon 0

Vanaf 2021 moeten alle nieuw te bouwen woningen bijna energieneutraal zijn. Geen gekke gedachte als je bedenkt dat maar liefst 15% van het energieverbruik in Nederland voor huizen gebruikt wordt. Als je moderne huizen vergelijkt met huizen uit de vorige eeuw dan zijn er al grote stappen gemaakt om deze zuiniger te maken. Energiezuinige huizen zijn niet alleen goed voor het milieu en de portemonnee, maar ook veel comfortabeler. Niemand zit toch te wachten op een koude vloer en een tochtig huis? Wil jij jouw woning energiezuiniger of zelfs energieneutraal maken? Denk dan in ieder geval aan de volgende tips.

Zonnepanelen huren

Steeds meer mensen maken gebruik van zonne-energie in hun huis. Nieuwe zonnepanelen kopen is een flinke aanschaf. Een systeem van 10 zonnepanelen kost gemiddeld tussen de €4.500 en €5.000. Is dit op dit moment een te grote investering? Kies dan voor zonnepanelen huren.  Je kunt de kosten van de zonnepanelen hiermee uitsmeren over meerdere jaren. Daarnaast is er de mogelijkheid om de waarde van de opgewekte stroom te gebruiken om de huur van de zonnepanelen te betalen. Wil je later toch de investering doen? Dan is het mogelijk om het systeem later toch te kopen en over te nemen.

Nieuwe woning

Als je overweegt een nieuwbouwwoning te kopen, houdt dan rekening met hoe energiezuinig de woning gebouwd is. Overleg waar mogelijk met de verkopende partij hoe de woning volledig energie neutraal gemaakt kan worden. Kies bijvoorbeeld voor zonnepanelen, maar denk ook aan goede isolatie van de wanden, de vloeren en het dak.

CV = passé

Bij een bestaande woning is het wellicht te ingrijpend om de cv-ketel te vervangen door verwarming met een zonneboiler of warmtepomp. Wanneer je een nieuwe woning aanschaft is het echter verstandig om hier op te letten. Een systeem om restwarmte terug te winnen zorgt ervoor dat de warmte in de woning blijft en optimaal benut wordt. Er zijn verschillende subsidies voor duurzame warmte en isolatie van de woning. Zo komt een duurzame verbouwing wellicht een stapje dichterbij.

Weg met de energierekening

Als je over de mogelijkheid beschikt om zelf energie op te wekken, en zelfs meer energie op kunt wekken dan je verbruikt, dan kun deze energie verkopen. Met een groot dak wek je in de zomer ongetwijfeld meer op dan je zelf verbruikt. Door dit aan de energieleverancier terug te verkopen, kun je de hogere energierekening in de winter wegstrepen. Dit wordt in de wereld van groene energie een ‘nul-op-de-meter-woning’ genoemd.

Leave a Reply: